Új együttműködés? Igen! A BUSA Bt és a HariTech története.

Ha megkérdezünk valakit, hogy milyen volt számára az idei év, nagyon sok esetben egy elég negatív csengésű választ kapunk, többnyire persze teljesen jogosan. Természetesen az aszály hatalmas problémát jelentett a mezőgazdaságban, a rémisztően növekvő árakról pedig ne is beszéljünk. A Busa Bt-nél mi is elgondolkodtunk ezen, és gyorsan rájöttünk, hogy közeledve az év vége felé, szeretnénk bizakodóak lenni a jövő évvel kapcsoaltban, és igen is összeszedni azokat a jó dolgokat, amelyek velünk történtek 2022-ben. Az első ilyen eset, amelyet szeretnénk bemutatni, az egy hazai tulajdonú cég, a HariTech felkeresése volt, hogy lássuk el a robotjukat forgókapával. Ennek az együttműködésnek kapcsán készítettünk Hári Zsolttal egy szöveges interjút, és a közös munkán kívül sok más érdekes kérdést próbáltunk feltenni neki.


Nem szokványos, hogy egy magyar tulajdonban lévő cég saját fejlesztésű önjáró gépeket készítsen. Legalábbis mi ritkán hallunk ilyet, talán ez az első eset. Tudnál erről beszélni kicsit, hogyan is kell ezt az egészet elképzelni? Kezdjük az elején – honnan indult az egész?

Van egy saját mezőgazdasági cégünk, pontosabban egy családi vállakozásban lévő dísznövénykertünk, amit jó pár évvel ezelőtt kezdtünk kinőni, és úgy éreztük, hogy modernizálásra van szükségünk. Ez elsősorban a főműveletek automatizálását jelentette számunkra. Az ilyen műveletek legelső és legfontosabb lépése, az ültetéskor a pontos lyukfúrás volt, hogy később további műveleteket tudjunk végezni. Például: a növények kiszedését, metszését, permetezését vagy a műtrágyaszórását. Kezdetben persze, a piacon fellelhető gépeket vettük, és azokat fejlesztettük tovább, de ahogyan nőttek a feladatok, úgy egyre elégedetlebbek voltunk és egy saját fejlesztésen keztük törni a fejünket. Mára persze már több féle gépünk is van, amire nagyon büszkék vagyunk.

Ezekszerint még egy funkcióval akartátok bővíteni a robot tudását, még pedig a gyomírtással, igaz? Hogyan találtátok meg a Forgókapát?

Az interneten nézelődtem, és kis keresgélés után bukkantam rá a videóitokra, és rögtön megtetszett az eszköz eltömődésmentessége, ugyanis az automatizálásnak ez az egyik feltétele. Ott ha elindítjuk a műveletet, nem szeretnénk további felesleges emberi beavatkozást, mert akkor az már nem automatizálás. Ha mindig kell ott egy ember, aki figyeli a gép működését, akkor elveszti a funkcióját. Szerencsére a forgókapa nagyobb gazban is helytáll, és jól végzi a dolgát, de ugye ha folyamatosan műveljük a területet ezzel a géppel, akkor nagyon ritka a nagy gaz.

Örülünk, hogy ránk találtatok, jól esik ilyeneket hallani rólunk. Ha objektíven nézzük a dolgokat, megvagytok elégedve a forgókapás fejlesztéssel?

Igen, nagyon, bár ahogyan a videókon is látszik, ezek még tesztek, de nagyon ígéretesek. Ahogyan Horváth Bencével beszéltük, annyi változtatást szeretnénk, hogy két sorban helyezzük el a gyomírtó eszközt, ezzel pedig még hatékonyabb lesz. Ez egy jövőbeli terv, mert így is megvagyunk vele elégedve, de mindig szeretünk csiszolni a dolgokon, és egy picivel mindig jobbá, hatékonyabbá tenni a használatot.

 

Mit látunk a videókon? Milyen környezetben próbáltátok ki?

Két helyszínen is végeztünk teszteket, mind a kettő dísznövénykert volt. Mint ahogyan láthatjátok, nem volt túl gazos a terep, hiszen ezeket a területeket folyamatosan gondozzuk, de a precíz ültetés miatt itt akartuk elkezdeni a próbákat. Még a nagyon nagy gazos teszt várat magára, persze szeretnénk minél hamarabb összehozni, de még nem tudok pontos dátumot mondani. Fontos még a sebességről is beszélni, mert ahogyan láthatjátok nem megy túl gyorsan, kb 3.5-4 km/h-val. Ettől féltünk egy kicsit, mert a forgókapának ha jól tudom, ez a minimális sebessége ami ahhoz kell, hogy hatékonyan működjön. De a videó mindent elmond, nincs okunk panaszra. A sebességet még szeretnénk egy kicsit a későbbiekben növelni, de ez sok mindenen múlik.

Nem akartunk belemenni annyira a specifikus részletekbe, de ha már említetted a sebességet, akkor gyors matekkal kiszámolva, milyen területteljesítményről beszélhetünk?

Persze, nem gond, hát 3.5 vagy 4 km/h-val számolva, illetve 70-es vagy 80-as a sortávval beszélve… nagyjából 0.5 és 1 hektár közötti területet művel meg a robot 1 óra alatt.

Köszönjük a gyors számítást, és hűha, azért az nem rossz! Persze ez egy közelítő adat, mert sok mindentől függ, de mindenestre elég kecsegtető szám. Utolsó kérdésünk pedig az, hogy miként tekintesz a jövőre?

Bízom benne, hogy lesz még több egyedi megkeresés a kertészetektől amire közösen tudunk kitalálni egy megoldást, illetve a meglévő technikát szélesebb körben tudjuk elterjeszteni, de egyelőre van okunk bizakodni.


A fent említett videó további részei:

 

 


Köszönjük, azoknak akik elolvasták az interjút és a BUSA Bt csapata is bizakodva várja az együttműködés folytatását.

Az interjút készítette és szerkesztette: Rajnoha Marcell.

A termékekkel kapcsolatos további információért tájékozódjon a HariTech és a BUSA weboldalán.