Az elmúlt két év önnek is nehéz volt? Sajnálatos módon, az idei nyár is tartogat kihívásokat, amire jó lesz időben felkészülnie. A közelmúltban Ürge-Vorsatz Diána Klímakutató bejegyzésében is figyelmeztette az embereket az idei évben várható időjárási viszonyokra. Számítások szerint, Közép-Európában az átlag hőmérséklet 2 Celsius fokkal is magasabb lehet a tavalyival szemben és a csapadék mennyiségében is csökkenés várható. A perzselő szárazság pedig meggyengíti a talaj vízfelvevő képességét, emiatt az alkalomszerű esőzések felbukkanásakor, méggyorsabban fognak kialakulni vízállásos területek. Többek között ezért kell lazítanunk a talajunkat.


Annak ellenére, hogy a magyar gazdálkodók többsége lazítja a talaját, nem áll rendelkezésekre a körülményeknek megfelelő eszköz. Elég csak belegondolnunk, hogy egy extra aszályos és kemény talajon, a hatalmas vonóerővel, hatalmas rögöket vagyunk képesek kiszaggatni, amit nem győzünk majd elmunkálni. Nem is beszélve a létrehozott könnyen beszakadó üregekről, amelyek később talajmozgáshoz vezetnek, ami pedig egyértelműen károsítja a fejlődésben lévő haszonnövényünket, ez pedig rányomja a bélyegét a következő szezonunkra. Ha pedig a talajszerkezet nincs megfelelően átlazítva akkor elszigeteljük a növényünk gyökérzetét és ezzel meggátoljuk a normális fejlődésben. Lazítás nélkül, pedig marad a letömörödött talaj, amiben nem fog nőni semmi.

Jóval inkább a technológiában kell keresni a megoldást, azon belül pedig az egyenes gerinclemezű lazítókésben.

Nem árulunk el nagy titkot, hogy az elmúlt két évben Magyarországon két magyar géppel lehetett szép lazítást végezni extrém körülmények között. Az egyikük sárga-fekete míg a másikuk zöld-sárga színben végzi a munkáját. Nyilvánvaló, hogy nem csak a magyar gyártásban kell keresni a megoldást, hanem jóval inkább a technológiában, azon belül pedig az egyenes gerinclemezű lazítókésben. Igaz, az ívelt gerincű lazítók kisebb vonóerővel kecsegtetnek, de a talajban megrepesztett hatalmas rögöket csak szétgörgetik, széttúrják majd a felszínre hozzák. Nem aszályos körülmények közt ideális a használatuk. Ezzel szemben, az egyenes gerincű lazító, bolygatás nélkül széthasítja a rögöket és már alapból egyenletes felszínt hagy maga után. Ha először nem csinálunk nagy problémát akkor később nem kell mit megoldanunk. Az egyenletesen lazultabb, hatalmas rögöktől mentes talaj, nagyobb eséllyel fogadja be az özönvízszerű esőzéseket is, javítja a talaj vízgazdálkodását.

Az egyenes gerinclemeznek köszönhetően nem forgat ki hatalmas rögöket.

A BUSA® lazítójának egyik különlegessége a brutálisan erős váz, amelyen a gerinclemezeket egyvonalban (In-Line) vagy két sorban (Offset) is elrendezhetjük. Az előbbi Észak-Amerikában széles körben elterjedt technológia, amelyet mostantól úgy tudunk kipróbálni, hogy nem szükséges külön gépet vásárolnunk hozzá. A kések két sorba való elrendezése a vonóerő-igény szempontjából előnyös, míg egy sorba való elrendezéssel egyenletesebb átlazítottságot érhetünk el.

Egyvonalban (In-Line) vagy két sorban (Offset) is elrendezhetjük a gerinclemezeket.

A BUSA® különleges funkciója a hidraulikusan állítható mélységű vágótárcsa.

Az újabb fejlesztésű lazítók nagy előnye, hogy többféle talajművelési technológiába beilleszthetők. A hagyományos művelésben az eke munkájának javítására alkalmazhatók. A csökkentett művelés és minimum művelés gyakorlatilag a lazítókra épülnek. Az alacsony talajbolygatású, vágótárcsás lazítók továbbá beilleszthetők a mulcstechnológiába, a takarónövényeket alkalmazó és más egyéb talajvédő technológiákba is. Sőt, még a direktvetéses művelési technológiában (No-Till) is alkalmazhatók, amennyiben ez szükséges.

Balra a rendkívül erős svédacél, jobbra pedig a Karbiddal bevont felület látható.

Sokszor a nehéz terep még a legjobb minőségű acél szerszámokat is próbára teszi, ezért készül a BUSA® lazítószerszáma kopásálló Hardox acélból. A legjobban igénybe vett felületeken pedig Karbid betéteket alkalmazunk, ami tovább növeli a kopóalkatrészek élettartamát. Ha szeretné könnyebben indítani a szezont, akkor próbálja ki a BUSA® lazítóját.

Ha felkeltette érdeklődését,

és ha szeretné könnyebben indítani a szezont, akkor próbálja ki a BUSA® lazítóját. Keresse bizalommal kollégánkat a 06 30 158 3040 telefonszámon vagy a ritter.balint@busabt.hu email címen.