Többé nem kell választani, hogy megfelelően közel akar menni a kultivátorral a sorhoz, vagy nagy területet akar megművelni.

A sorközművelés eddig a leg idő- és energiaigényesebb munkák közé tartozott, mert vagy lassan manőverezett a sorok közt, hogy ki ne vágja a növényeket, vagy csak a sor közepét művelte nagy védőtávval, hogy haladjon is. Pedig a sor mellett lenne igazán fontos a gyomok irtásának és a talaj cserepesedettségének megszüntetése. A művelőtagok eltömődése miatt az RTK GPS sem tudja megoldani a problémát, és ha még a szerszámok kopását és sérülékenységét is figyelembe vesszük, máris érthető, miért szorult vissza a sorközművelés a nagyobb gazdaságokban, miért próbáltak inkább vegyszerezni kultivátorozás helyett. Eddig!

De most új fiú érkezett a grundra! Öt év és több mint 10 ezer hektár próbaüzem után itt a megoldás a problémára: a Busa Bt. forgókapás sorközkultivátora. Maga a rotor már két évtizede bizonyítja kiemelkedő rögaprító és gyomirtó képességét a szántóföldön, mostantól pedig már sorközművelőként is elérhető.

Működési elve révén vitathatatlanul ideális sorközművelésre:

  • A rotor pillanatnyi állópontjában a növény mellett a kés csak lefele mozog, majd a sor közepe felé indul, így nagyon nagy sebességnél sem löki ki a növényt a talajjal együtt, nem dobálja a sort, ami által már az egészen kicsi és gyenge növények is kapálhatóvá válnak.
  • A forgó szerszám öntisztuló, nagyobb mulcs maradványt vagy gyom gócot is gyorsan elhagy, a kések sűrű és gyors vágása pedig minden gyomot kiirt a sorban.
  • Csak ráadás, hogy mint apáink mondták, egy jó kapálás fél eső, amiből az utóbbi nyarakon kevés jutott, így egyáltalán nem mindegy, hogy idejében végig lehet-e érni az állományon, vagy kiszárad.

Ezek persze jól csengő szavak, de mik a számok:

  • 50+ Ha műszakonként
  • 5-12 cm védőtávolság
  • 20 km/h a sorközben
  • 2000+ Ha / késgarnitúra csere

Na persze messziről jött ember azt mond, amit akar, ezért idén tavasszal géppróba sorozat keretében gyakorlatban is megtekinthető, kipróbálható a Busa Bt. forgókapás sorközkultivátora. Kétkedők és szkeptikusok jelentkezését kifejezetten várjuk!

Amennyiben szeretné kipróbálni a Busa Forgókapás Sorközművelő kultivátorát, jelentkezzen telefonon, e-mailben vagy regisztráljon ITT!

Tekintse meg galériánkat!

Videó a gép munkájáról