Az a vegyszerezés van meg leggyorsabban, amit kihagyunk.

Tiszta sor, ha tiszta a sor, nem kell gyomirtózni, ami vegyszert nem szórunk ki, az nem jelenhet meg a termésben sem. De nem csak gyomirtás miatt kell permetezni, aki csinálta, tudja, hogy gyakran az a tempó korlátja, hogy nem lehet megülni a traktort, úgy dobálja a talaj. Szóval a sík felület szintén időt takarít meg. Nem állna itt ez a cikk, ha nem lenne egy megoldásunk, a Busa Forgókapás Ültetvényművelő termékcsaládja. Az évek alatt tökéletesített rendszer igyekszik az összes különböző ültetvény művelési igényét lefedni. Az eladott gépek után szerzett tapasztalatok azt mutatják, a Forgókapa gyomirtóképessége, művelési sebességes, egyengetése időt takarít meg.

A gépek lelke a Busa Forgókapa. Horváth Benedek találmánya, ez a különleges eszköz, mely talajhajtású, forgó mozgást végez. Működési elvéből adódóan nem dugul el, a leggonoszabb folyófűben is vidáman halad. Nem véletlenül a világ egyik leghatékonyabb mechanikus gyomirtója. A kések lecsapó mozdulat minden kapánál alaposabban pusztítja el, ami alákerül, legyen az gyom, vagy rög. A Forgókapa számára a mulcstakarás, de még a takarónövény sem jelent problémát. Nagy előnye, hogy a sebességtől csak egyre jobban dolgozik, edzett acél kései kiemelkedő kopásállóságúak, nem érzékenyek kövekre, gyökerekre. A kések keresztirányú mozgása egyenget a felszínen és a felszín alatt is, innen az előnye, hogy a forgókapával művelt talajon gyorsan mehet a permetező.

Teljes felület művelés

A legegyszerűbb alkalmazás a teljes sorköz felületének művelése, mely kisebb sortávok esetében egy sor egy menet, nagyobbak esetén gyakran oda vissza járva végezhető. Ez utóbbi akkor is szerencsés, ha ki akarjuk használni, hogy a Forgókapával biztonsággal közel lehet menni a sorhoz. Ritka az olyan ültetvény, ahol +- 5cm pontos a sortávolság, ott kivitelezhető a két oldal egyformán pontos megközelítése.

Soralj művelés

Először csak a lombkorona alá benyúló, féloldalt kihelyezett változatot fejlesztettük ki, mellyel az erőgép a sor közepén haladt, a munkagép pedig jóval kintebb dolgozott. Ehhez következetesen alacsony szerkezeteket kellett tervezni. Innen egy lépés volt a hidraulikusan kihelyezett váz, melyet szállításkor, vagy – szűk ültetvény esetén – sorvégi kiforduláskor, vissza lehet húzni az erőgéphez képest. Amennyiben csak a soralj művelésére van igény, egy paralelogrammás, vagy teleszkópos vázra 1-2 rotorpárt építünk. A legjobb eredményt front függesztésen értünk el. Egyrészt rálát a gépkezelő, másrészt mivel fronton van, amerre kormányozza a gépet, arra mozdul egyből, ellentétben a hátulfüggesztettel. A teleszkópos vázunkat az Auditker Kft.-vel közösen fejlesztettük. Mi sem igazolja a mechanikus gyomirtás létjogosultságát jobban, mint hogy az Auditker GlyphoRoller-ére is a totális gyomirtók elhagyása hozta az igényt. Ezen a gépen a fogókapás elemek helyett öntvény küllőskapákat, „Rolling elemeket” építünk be. Ezek kicsivel mélyebb munkamélység esetén előnyösek, ekkor tudják agresszíven átművelni a talajt.

GlyphoRoller Gyomirtó

Sorköz művelés

A GlyphoRoller fontos eleme az egyedi, rugózott felfüggesztésű Kress K.U.L.T Maxi gumiujjas tárcsája. A gumiujjak a sorközt is megkapálják, azonban tapasztalatunk szerint nem volt elég csak a gumi rugalmasságára bízni a kitérést, rugózott függesztést fejlesztettünk.

Fontos megjegyezni, hogy a Forgókapa mivel elfelé gördül a sortól biztonsággal közel tud hozzá menni, ha egyszer-egyszer elkapja, nem tépi ki a növényt. DE. Ez egy biztosítás, ettől még sérülést okoz, ami alkalmanként túlélhető. Aki azt állítja, hogy rendszeresen a soron járatható, az ültetvény kipusztulását kockáztatja. A hasonlat kedvéért, ha az ember karját csak megvágja valami, a helyett, hogy letépné, az semmiség, de ha napi szinten megvágja valaki a karját annak sírás lesz a vége!

Ha gyorsan szeretne tökéletes gyomirtást a legjobb hatékonysággal, a legkisebb kényszerűen elhagyott felülettel, keressen minket.