Récsei József, Fiad

A kultivátort előzetes egyeztetés után 2016 júniusában próbáltam ki egy 50 Ha-s kukoricavetésben.

Június közepe után hozták kipróbálásra az általam már régóta figyelemmel kísért gépet. Bevallom őszintén kételkedtem azokban a képekben amit előtte láttam!

Meglepődtem, amikor a cég Tulajdonosa Horváth Benedek Úr és Fia Horváth Bence meghozták kipróbálásra az általam eddig csak képen látott gépet. Ez a kultivátor igen masszív vázzal rendelkezik és úgy alakították ki, hogy más fajta kapák is felszerelhetők legyenek a gazda igénye szerint. Az állítási lehetőségek nagyon egyszerűek és még arra is figyeltek a gyártók, hogy a vázon cm pontosságú beosztás található a pontos beállítás segítése miatt.

Gyors szerelés és indulunk a kukoricába próbálni. (kissé félve szereltem fel a 70 LE Deutz Fahr traktorra a számomra nagynak vélt munkaeszközt)

A próba úgy gondolom igazi kihívás volt az eszköznek mind a terület domborzata, mind a gyomossága, valamint a gyomok nagysága és összetétele miatt is.

A sík területtől a 12%-os lejtésű területig ebben a táblában megtalálható minden, de ez a talaj minőségére is igaz. A sík területen barna erdőtalaj, a domboldalban homok míg a dombtetőn igazi jó agyag található.

A gyom összetétel is változatos volt. A fehér libatop és a kakaslábfű volt a legjellemzőbb a területen. A kukorica növény talajtól függően 30 és 100 cm között változott, hasonlóan a gyomok magassága is.

A gép kipróbálása során a következőket tapasztaltam:

  • A pontos beállítás és a forgókapák mozgása miatt a kultúrnövényhez nagyon közel engedhető.
    (sajnos a domboldalban a csúszás miatt nem lehetett elég szűkre állítani de így is jobban állítható mint az általam eddig használt merev vagy a rugókapás kultivátorok).
  • A vontatási sebesség növelésével javult a munka minősége főkép igaz ez a már nagyra nőt és megerősödött libatopnál.(kevés volt a domboldalban a 70 LE)
  • A forgókapák egyszer sem tömődtek el!!!!
  • A munka elvégzése után azt tapasztaltam a talaj jobban megtartotta a vizet, mint a merev kapával végzett kultivátorozás után (a forgókapák szebb munkát végeznek, mint a merev vagy rugóskapák)

Úgy gondolom amennyiben legalább 3 héttel előbb használhattam volna ezt az eszközt és legalább két alkalommal

úgy rendkívül jó eredményt értem volna el. Értem ezalatt azt, hogy a számolásom szerint egyszeri kultivátorozás után kb a gyomok 65-70%-át sikerült kiirtani a területről úgy, hogy a sorközök a vegetáció végéig gyommentesek maradtak!

Mindez Öko gazdálkodás első évében teljesen gyomirtó vegyszer használata nélkül!