Kökény Attila, Székkutas

A forgókapás sorközművelő kapát bio-kender táblában teszteltük, ahol a vegyszeres gyomirtás nem volt lehetséges.

Az elhúzódó kelés miatt az állomány rendkívül gyomos lett, a főnövény alig látszott ki a gyomok közül, a terület csillagpázsittal, fenyércirokkal, aszattal, kis szulákkal erősen fertőzött volt.

A kapás sorközművelő csak nagy kupacokba összehúzta a tarackos gyomokat, ezért kerestünk új eszközt, amely vagy megoldja a gyomosodást, vagy ki kellett volna tárcsáznunk az állományt.

A táblán belül a talaj a porsziktől a ragacsos fekete szikig váltakozik, a kötöttől a laza, homokos talajig, ezért változatos viszonyok között kellett jó eredményt produkálnia a sorközművelőnek.

A forgókapás eszköz nagyon nehéz, az örökkévalóságnak épült, ez talán az általam eddig ismert egyetlen hátránya, nehéz a húzása is.

Ami jó benne, az a tiszta és gyors munkája. A forgókapákkal nagyon gyorsan lehet húzatni és a kapákat jól beállítva akár 2-3 cm távolságra is lehet haladni a főnövénytől.

A kapák kialakítása miatt a főnövény nem sérült, amikor érintette az eszköz. Aránylag agresszívra állítottuk a kapák szögét, hogy jobban takarja a sort, de az egész sekély munkától az egész mély töltésig széles skálán tud dolgozni.

A beállítás is egyszerű és gyors, skála és csapszeg megoldja.

A gyomokat jól megtörte, kirángatta vagy betakarta. Az egynyári növényeket, mint a libatop, megtörve, megszaggatva szórta vissza, de ugyanígy bánt el az aszattal is. A tépett növényeket egyenletesen betakarta poros földdel. A fenyércirkot szétszaggatta, az ecsetpázsitot viszont érdekes módon a teljes tarackos gyökérhálózattal kikapta a földből és feldobta a sorba. Ezt érdemes legyűjteni, mert vissza tudott gyökerezni a területen, de ez egy extrém gyomnyomású föld volt.

A kezelt területen magas sebességgel lehetett haladni, eltömődés nem volt, pedig a gyomok helyenként térdig értek. A kezelt sorközök a szezon végéig csak kismértékben gyomosodtak be, a forgókapa olyan laza, elporosított felszínt hagyott maga után, amelyben nem sok mag tudott már kicsírázni a nyári esők ellenére.

Teljesen elégedettek voltunk a forgókapás sorközművelővel, a kapás sorközművelők egyike sem működik ilyen hatékonysággal.