Búza Tamás, Gyomaendrőd

2016-ban egy hat soros kultivátort próbáltunk ki, majd a kiváló munkájának és a jövőben kultivátorozni szánt terület nagyság miatt egy 12 soros gép megrendelésre is került.

A kultivátor, a mi igényeinknek, és elvárásunknak megfelelően dolgozott.

Gazdaságunk eddig is rendelkezett hagyományos, úgynevezett saraboló kapás, illetve rugós kapás kultivátorral, de ezek hiányosságát, és munkaminőségét felülmúlta. Mik is ezek a problémák?

Gazdaságunk a forgatás nélküli talajművelés elkötelezett híve, ahol a mulcs, a sorközművelést megnehezíti, míg ez az eszköz, gyönyörűen dolgozott a nagy szármaradványt hagyó kukorica előveteményben a napraforgó kelésében. Azért is mondom így, mert megfelelő beállítás, és sebesség megválasztása mellett a szikleveles napraforgóban is lehetett alkalmazni, bár egy sorvédő tárcsa nagyban megkönnyítette, illetve nagyobb sebességgel való munkavégzést is lehetővé tett volna. Az állomány fejlődése során, ez már nem okozott problémát, sőt a nagyobb sebességgel történt munkavégzés lehetővé tette, hogy a kultúrnövény sorába töltögetést végezzen, illetve, a kelő gyomokat földel betakarja, megakadályozva azok fejlődését, illetve pusztulásukat okozzon. A gép, a mélyről gyökerező, illetve agresszív gyomokkal is elbánjon, ami a hagyományos szerelésű kultivátoroknak nehézséget, illetve gyenge minőségű munkát eredményezett. Gondolok itt a nádra, acatra, illetve margarétára. A kultivátor, ami az útjába került, gyönyörűen kiszedte, és az esetleges új hajtások már nem okoztak gazdasági kárt, mert a napraforgólevelek már lefedték a sorok közét.

A munkagép talán egyedüli problémája a nyers talaj volt, mert akkor a kapák berakódhattak földel, és nem végeztek megfelelő munkát. Hozzátenném, hogy itt nem az ideális talajnedvességről beszélek, hanem attól jóval nedvesebb talajról, és a minőségük is 55- 60-as kötöttségű, agyagos réti talajról beszélünk.

A kultivátor összességében remek gép, erős, robosztus, és nálunk gond nélkül dolgozott, kb 300 Ha kultivátorozás után is.