2015-ben egy Busa Sorközművelő Kultivátort vittük tesztelni Szentesre, ekkor egy 10 hektáros területen bizonyítottuk a KS Forgókapa munkáját. Levendovics úr ekkor ismerkedett meg a Busával, mint márkával.
Elégedettségét mi sem bizonyítja jobban, mint egy 2015. májusi tavasz, amikor 90 mm eső esett le egyszerre. Ennek következményeképpen a föld felső rétegén keletkezett egy 2-3 cm vastag lemezes réteg.
„Nagyon sokat gondolkoztam, hogyan lehetne megoldani ezt a problémát. Felhívtam hát a Busa Bt.-t, és azt mondták, nincs probléma tudnak nekem segíteni. Eljött a kultivátorozás ideje, el is hozták a gépet, majd végighúztam a területen. Nem ez a legérdekesebb, hanem abban az évben a következő eső augusztus 20 után esett. A gazdatársaim termése kb. 2-3 tonnával alacsonyabb volt, mint az enyém, nekem pedig abban az évben is megtermett a 10 tonna kukoricám hektáronként. Hihetetlenvolt számomra, hogy ez annyi nedvességet meg tudott őrizni a talajban.

A Busa KS FK hatására 2019-ben beszerzett egy FKM – Forgókapás Magágykészítőt Levendovics László.
A magágykészítőről kérdeztük meg őt.

„Emlékszem, amikor megérkezett a gép hozzám, azt Horváth Benedek – a Bt. tulajdonosa – is elkísérte. A betonon beállította, a földön csak egy picit kellett hangolni, viszont agronómiai szempontból már akkor is nagyon korrekt munkát végzett. Én akárhány gépet vásároltam – mert nem ez az első gépberuházásom – egyetlen egy olyan cég nem volt, akik ennyire nyomonkövették volna a gép munkáját és beállításait. Ez egy olyan szimpatikus dolog, erről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.

Nemrég lecserélte régi traktorát egy ZETOR PROXIMA HS120 tartorra. Ezt a magágykészítő miatt tette?
„Nem egészen, viszont jobb lett az FKM munkája, mert jobban bírja húzni. Ennek az a lényege, hogy akkor dolgozik nagyon szépen, hogyha van megfelelő sebesség.

Mivel dolgozott előtte?
„Rugóskapás kombinátort és boronát használtam. A kombinátorral csak akkor lehetett szép magágyat készíteni, ha előtte megboronáltuk. Az idei száraz tavaszon a Busa, borona nélkül, egy menetben csodálatos magágyat készített.  A növények egyszerre, szinte parancsszóra kikeltek, ez a jó magágymélység egyenletességének és a szép sima, apró morzsás talajnak köszönhető, amit a gép készített. Hiába volt száraz a tavaszunk, nálam olyan egyöntetű volt a kelés, hogy az hihetetlen. Ugyanez elmondható a csapadékos őszi időjárásnál a búzánál is. Sőt a gép nem ragadt be! Gyakorlatilag a tárcsás talajelőkészítő előtt két nappal tudtam magágyat nyitni a Busa FKM-mel.”

Mit szeret benne?

„Van rajta egy nagyon érdekes találmány, a hátsó részén a sárkaparós törőhenger. A lényeg, hogy ez nem tömődik el. Szedtem fel elég nagy rögöket, ami beesett a tömörítő hengerbe, ami emésztődött, majd egyszer kiköpte. Húztam már totál sáron is, ott sem volt probléma, ezt nem lehet elmondani a többi gépről.

Mi vezette a döntéséhez, kinek ajánlaná a Busa FKM-et?

„Én nagyon szeretem, ha a tarlóm ápolt. Az áthúzott gyomok – még a kultúrnövények gyomjai sem, erősödtek meg. Bár valaki vitatkozik ezzel, – hogy a Forgókapa lenne az oka, – de én vallom, hogy még a pockok és egerek szaporulatát is lecsökkentette.

Aki szereti a jó kultúr állapotú, szépen művelt földet, az más gépet nem választ, csak ezt a Forgókapás Magágykészítőt, mert ez arra nagyon alkalmas. Akkor, ha szereti a kora tavasszal elkészített kitűnő minőségű magágyat, csak ezt választja. Ősszel, ha szeretne korábban dolgozni, mint ahogy a tárcsás eszközökkel lehetne, csak ezt választja.
Ha esős ősz volt, akkor főnyeremény egy ilyen gép. Arról nem beszélve, hogy itt a gyom egyenlő a zéróval. Ez minden gyomot kivisz, ami ki mer kelni a talajban.”