Amerika, a kukorica őshazája.
Tavaly egy farmer világrekordot döntött, hiszen hektáronként több mint 41 tonnás kukoricatermést ért el. Viszonyításként egy magyar gazda csupán csak 8 tonnás termést takarítottak be.
Mit csinálnak másként?

Nem tudjuk, de egy biztos: Európában a kétsoros talajlazító az elterjedtebb, addig Amerikában az in-line elrendezést preferálják és használják.

Kétsorosnál a lazítókések két sorban helyezkednek el, így a második sorban elhelyezett kések már részben lazított talajban dolgoznak. Ebből adódóan a hátsó késekre eső talajellenállás kisebb, és a kések osztása kisebb lehet.

Az in-line elrendezésnél a kések egyvonalban vannak, ezáltal a munkájuk egyenletes, és a felszín bolygatása kisebb. A teljes talaj keresztmetszetet egy időben emeli meg, emiatt a lazító hatása nagyobb. A gép vázának konstrukciója általában egyszerűbb. A kések nagyobb talajellenállását ellensúlyozhatjuk nagyobb késosztással.

Ahhoz, hogy eldöntsük melyik elrendezés a számunkra az ideális, fontos szem előtt tartanunk a talajminőség mellett az időjárási viszonyokat és a talajnedvességet is.

Pont ezért álmodtuk meg a forradalmian új, variálható térállítású LTH5 gépünket.

A lazító felfogatását okosan megoldva variálhatjuk a két lehetőséget, így akár egy- vagy kétsoros talajlazítást is végezhetünk a munkaeszközzel. A gép elejére szerelt rugózott, állítható vágótárcsa használatával akár nagy szármaradványos területekre is rá lehet menni. Hátul szögvas- vagy ékhengerek teljesítenek szolgálatot. Ez azért van, mert az egyenes gerincű lazító kevésbé bolygatja a talajt, nem hoz fel nagy rögöket, így nincs mit szétszurkálni. A harmadik javítás, hogy a vázat újra gondoltuk és brutálisan megerősítettük, hogy ne lehessen szétszakítani.

Rendelje meg a szezonra lazítóját és próbálja ki mit tud a két funkció az ön talaján!