A szélsőséges időjárási jelenségek, mint az aszály és az özönvízszerű esőzések felértékelik a talajlazítás munkafolyamatát. Az infiltrációs képesség fenntartása mellett olyan alapművelést kell választanunk, amely a legkevesebb vízvesztéssel jár. A középmély lazítók szinte minden talajművelési technológiába beilleszthetők, emiatt minden udvarban ott kell lennie legalább egynek, de nem mindegy milyen fajta lazítót választunk.

A talajfelszínt átkeverő lazítókések nem minden talajon váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, ezért egyre nagyobb az igény alacsony felszínbolygatású („Low Disturbance”) lazítókések iránt. A felszínbolygatás kerülése és a szármaradványok felszínen hagyása a talajkímélő víztakarékos talajművelés alapja. A talaj felszínét védő mulcsréteget alkalmazó technológiák azonban újabb követelményeket támasztanak a lazítókkal szemben.

A Busa LTH-5 középmély lazító innovatív megoldásaival megfelel a legújabb elvárásoknak, amelyet az is bizonyít, hogy a konstrukció elnyerte Az év magyar mezőgépe 2020 díjpályázat második helyezését.

A robosztus „eltéphetetlen” gépváz elején egy hidraulikusan állítható vágótárcsa sor helyezkedik el, amely a szármaradványok átvágásával megakadályozza azok feltorlódását. A vágótárcsákat az öt egyenes gerinclemezű nyírócsavaros biztosítású lazítókés követi.

Az egyenes gerinclemez nem hoz fel talajt a mélyebb rétegekből és nem forgat ki nagy rögöket. A vágótárcsák és az egyenes élű lazítókés együtt biztosítják a lehető legkisebb felszínbolygatást.

A lazítókések egyvonalban (In-Line) vagy két sorban (Offset) is elrendezhetőek. A kések két sorba való elrendezése a vonóerő-igény szempontjából előnyös, míg egy sorba való elrendezéssel egyenletesebb átlazítottságot érhetünk el. Ez utóbbi Észak-Amerikában széles körben elterjedt technológia, amelyet mostantól úgy tudunk kipróbálni, hogy nem szükséges külön gépet hozzá vásárolnunk.

A gép munkamélysége 30 és 55 cm között hidraulikusan állítható. A talajt a mélységhatárolásért is felelős szögvas spirál henger zárja le. A vágótárcsák munkamélységét egy külön hidraulikakörrel állíthatjuk be. Az LTH-5 lazító mellett már a háromkéses LTH-3 is elérhető.