Az idei év sem sikerült egyszerűre a szántóföldi növénytermelők számára. A napokban egy érdekes beszélgetésem volt az egyik ügyfelünkkel. Azon szerencsések közé tartozott, akiknél a nyár ugyan aszályos volt, de tavasszal még volt némi eső. Kifejezetten a korai magágykészítés érdekelte, a környékükön jó pár Busa Forgókapa van és látta az eredményeket.

Az a tapasztalat, hogy hasonló adottságú területeken, ahol sikerült korán elvetni ott 2-3 tonna napraforgó termett, a késve vetetteket viszont sokkal jobban megviselte az aszály, ott inkább 1-1,5 tonna között adódott. Legyen csak 1 tonna a különbség, az 2021-es terményárak mellet nagyon sok pénzt jelent. Száz hektáron 20 millió forint.

Ezzel nagyjából le is vezette a tisztelt partner, hogy nem megtérülést kell számolnia, ha Busa Forgókapás magágykészítőt vesz, mert az első szezonban megtérül, inkább a veszteséget kell számolni, ha nincs egy ilyen a gépparkban.

 

 

Az említett beszélgetés több szempontból is szerencsés, egyrészt a szomszédban több Busa gép is dolgozik, igy már nem kell demózni, másfelől októberben még időben voltunk a tavaszi szezonra, kényelmesen meg tudtuk beszélni az üzletet. Sokan keresnek minket, hogy látták a videókat, olvastak cikket a Forgókapáról, náluk is nagy probléma tavasszal, hogy már el kellett volna vetni, de még soká lehet rámenni a talajra, mert ragad, nedves.

 

Az ilyen területeken jön ki a Busa Forgókapás magágykészítő ereje, ugyanis a rotor nem súlyból aprít és egyengeti a talajt, hanem a kések gyors csapásásaival dolgozik, így nem nyomja agyon az alsó rétegek szerkezetét. Koratavasszal aranyat ér a gumihenger, vagy a belső tisztítású léces henger, melyek nedves foltokon sem dugulnak be. A Busa állítható rotorjával a művelési mélység a száradt felső réteghez igazítható, így a nedves rétegből nem képzünk rögöket. Ez a magyarázat, miért lehet több héttel, akár egy hónappal korábban vetni a Busa Forgókapás magágykészítője után.

 

Aki tehát a következő szezonban időben szeretne vetni Busa Forgókapás magágykészítő után, ne várjon tavaszig. A szállítói lánc akadozik, mi is lassan és drágán jutunk alapanyagokhoz, egyre nehezebb teljesíteni a beeső rendeléseket a tavaszi munkák idején.