A tarlóhántás célját meghatározza, hogy milyen termesztéstechnológiát választottunk. Szerencsére ma Magyarországon nem nagyon kell már magyarázni, hogy a tarlót nem műveljük egyből mélyen, forgatásos és forgatás nélküli technológiában is egyaránt a sekély művelés a cél. Ezen belül van, aki törekszik a lehető legalaposabb bekeverésre és 8-10 cm mélyre megy, és van, aki megelégszik a teljes szélesség átművelésével, de akad olyan is, akinek elég, ha csak a felszínen néhány barázdát karcol a gép.

Alapvetően a tarlóhántáshoz középnehéz V tárcsát ajánlunk, 560-as lapokkal, 225-ös osztással. Amennyiben szakszerűen be van állítva, a teljes keresztmetszetet átműveli és kiváló a keverő hatása. A Busa Kontrol tárcsáinak hasznos eleme a szintszabályzó, mellyel a tárcsa egyenesfutása könnyen, egy mozdulattal állítható, így elkerülhető, hogy a hátsó sor az első nyomán fusson.

A kortárs, üzleti célú boszorkányüldözés ellenére, ahol a rövidtárcsa nem okoz „tárcsatalp betegséget” ott a V tárcsa sem fog, és ahol ez utóbbi okoz, azon a nedves talajon az előbbi is tömörít. Igény esetén a V tárcsa is felszerelhető görbület nélküli levelekkel.

Könnyű rövidtárcsát semmiképpen nem ajánlanánk, mivel a talajbahatolási problémái miatt a tarló sávos karcolása a mesebeli meztelen császár kategóriába tartozik.

A tárcsa alternatívája lehet a könnyű szántóföldi kultivátor széles kapákkal, mely képes a teljes felszínt átművelni, keverése azonban gyengébb. A nehéz szántóföldi kultivátorok, grubberek mélyebb művelés esetén kevernek megfelelően (10-15 cm), ekkor művelik át a felszínt, így azt inkább ősszel javasoljuk.

Busa könnyű és nehéz kultivátorok

Ami a milyen munkagép-kombinációkat illeti, nyári munkák esetén elengedhetetlen a talajfelszín visszazárása, így bármely gépre is esik a választás, valamilyen visszazáró hengert használni kell.

Busa nehéz tárcsa lezáróvaé

Szintén bármely gépre felszerelhető folyadékkijuttató, melyekkel tápanyag vagy baktérium is kijuttatható, ez a kultivátoroknál megszokott módon útarányos vezérlővel is felszerelhető. A gépeket aprómagvetővel ellátva egy menetben elvethetjük a zöldítő vagy takarónövényünket is.

Busa folyékony műtrágya kijuttatás