Bugacon a Precision Planting 20/20 eseményén Börcsök András vendégei szántóföldön tekinthették meg, mit is jelent a gyakorlatban a világ egyik legjobb vetéstechnikájával dolgozni. A bugaci gazdaságban idén használt, átalakított John Deere 1770NT vetőgépen mutatta be Börcsök András Sebestyén Gergellyel karöltve, mit lehet 2020-ban egy vetőgéppel elérni….

Az elmélet után következett a gyakorlat, egy előkészített táblán megnézhettük, milyen vetéspontosságot tud a szerkezet. Mivel több jelenlévő érdeklődött, no-till technológiába is beilleszthető-e a gép, rögtönözve a szomszéd kaszálóban is megismételték a próbavetést, természetesen gond nélkül.

Börcsök András a Precision Plantingről

A Precision Planting által fejlesztett gép szenzorokkal soronként méri a talaj nedvességtartalmát, hőmérsékletét és szervesanyag-tartalmát. DeltaForce segítségével menet közben automatikus szabályozza a vetési mélység tartását nagysebességű munkavégzés mellett is. Speedtube – szállítószalag alkalmazásával a vetőmag a magtartálytól a magárokig folyamatosan kontrollált, kötött pályán mozog.

Animáció részlet a Precision Plantingről

Ez után következett a premier:

„Amióta Precision Plantinggel foglalkozunk, mindig az a fő problémánk, hogy nincs donor, nincs vas, amire ráépítsük a gépet. Számos próbálkozásunk volt, hogyan lehetne meglévő vetőgépekből kiindulni, amerikai technikát ráépíteni európai szerkezetekre sajnos nagyon nehezen megy. Mondhatjuk, hogy váz nincs. Rá kellett jönnünk, hogy a piacon van egy igény, amire gépet kell fejleszteni. A Busa Bt.-t évek óta fűzögettem, csináljanak nekünk egy eszközhordozó vázat, a többit be tudjuk szerezni. Ez megtörtént, terveztek nekünk egy nagyon ütős vázat, amit most szeretnénk bemutatni.” – vezette fel a gépet Börcsök András.

Debütál a Busa vetőgép váza

A most bemutatott gépváz az amerikai vetőgépek masszivitását, merevségét kombinálja az Európában elvárt mobilitással, állíthatósággal. A hatsoros teleszkópos váz hidraulikusan áll át 2,5 méteres szállítási szélességről 45 cm-től 76,2 cm-ig beállított sortávolságú munkaszélességre. A gép különlegessége, hogy mindezt egy szabadalmaztatott csuszkarendszerrel teszi, mely tizedmilliméteres tűrésével minimálisra csökkenti az állíthatóságból eredő holtjátékot. A hatsoros váz 1,7 tonnás önsúlya lehetővé teszi a PP DeltaForce kihasználását, egyszersmind garancia a teherbírásra, mivel a vetőgép felszerelhető 2000 literes folyadék vagy 1700 literes granulátum tartállyal is akár.

Busa vetőgépváz

Hidraulikus váz

Az első tesztek után a gépnek 2021 tavaszán kell majd bizonyítania, a cél, hogy a legnehezebb körülmények között is megtartsa precizitását, ezer és ezer hektárokat művelve.